+385 91 727 6122   |   info@min-aquila.hr

Golf u Istri

Golf kao jedan od najstarijih sportova na svijetu počeo se igrati još u 14. stoljeću na škotskim pašnjacima gdje su domišljati pastiri otkrili novi način borbe protiv dosade dok čuvaju ovce. Sredinom 19. stoljeća osnovan je najstariji do danas aktivni klub na svijetu -The Royal and Ancient Golf Club of St. Andrews, koji je zaslužan i za prva službena pravila.

Do danas golf se razvio u jedan od najatraktivnijih profesionalnih sportova u kojem nagradni fondovi pojedinih turnira nadilaze i mnogo razvikanije sportove. Usporedno s profesionalizmom gotovo svakodnevno raste i amaterska golf scena, koja prema podacima Ekonomske istraživačke udruge (ERA) u Europi obuhvaća 5,5 milijuna golfera amatera, od kojih su preko tri milijuna registrirani u svojim državnim savezima.

Istarska županija prepoznala je potencijal tog tržišta i još od kraja 90-tih godina prošlog stoljeća izborila za status vodeće hrvatske regije po pitanju broja planiranih lokacija za golf igrališta. Danas broj potencijalnih i realiziranih lokacija na području Istre iznosi čak 22, a cilj je uz golf igrališta rekreativnim igračima ponuditi i kompletan turistički proizvod koji uključuje prave golf centre s kvalitetnim smještajnim kapacitetima, ali i svim popratnim sadržajima.

Golf u Istri možete zaigrati na profesionalnom igralištu Golf Adriatic Club na Crvenom Vrhu kraj Savudrije, svega nekoliko kilometara od Umaga, važnog istarskog turističkog središta. Prekrasni valoviti teren smješten 300 metara od mora i okružen idiličnim pejzažom, bit će izazov kako početnicima, tako i iskusnijim igračima. Njima će prosječno vrijeme potrebno za dovršetak iznositi oko četiri sata. Ako ste ipak nešto južnije u Istri, na raspolaganju vam je još jedno poznato golf igralište koje je još u početku 19.stoljeća bilo jedno od najvećih u Europi. Na Brijunima, osim ljepota nacionalnog parka, postoji i golf igralište od devet rupa gdje se redovno održavaju međunarodni turniri, a nastoji se u bliskoj budućnosti rekonstruirati svih 18 rupa koje su nekoć bile dostupne. Usavršavanje golf vještina u Istri moguće je i na nekom od vježbališta u Umagu, Motovunu i Poreču.

Istra je već neko vrijeme jedna od najatraktivnijih europskih turističkih destinacija, i to ponajviše zahvaljujući odavno prepoznatim turističkim adutima kao što su bistro more, plaže, vinogradi, maslinici, gastronomska ponuda, kulturne i sportske manifestacije, brojni hoteli, kampovi, turistička naselja, atraktivne nekretnine, jedinstveni gradovi poput Umaga, Poreča, Pule, Novigrada, Rovinja i drugih, a nema sumnje kako će i golf entuzijasti imati u čemu uživati. Brojna golf igrališta i kvalitetna ponuda zasigurno će natjerati zaljubljenike u golf da svoj hendikep popravljaju baš na najvećem hrvatskom poluotoku.