+385 91 727 6122   |   info@min-aquila.hr

Istra

Ako ste se u Istru, najveći hrvatski poluotok, zaputili automobilom, nakon što pređete slovensku granicu možete isključiti GPS uređaj. Siđete li s modernog autoputa i nasumce odaberete, recimo, vožnju obalom, vidjet ćete neke gradove za koje ste dosad vjerovali da postoje samo na razglednicama. Jedan za drugim, Umag, Novigrad, Poreč, Vrsar, Rovinj, Pula… Povijest u svom izvornom obliku sačuvana u zidinama tih gradova, ulicama, crkvama, kućama. Pulski forum, arena ili porečka Eufrazijeva bazilika, samo su neke od znamenitosti o kojima ćete još dugo pričati nakon što ih vidite.

Ne palite GPS i osvrnite se još malo – prekrasni priobalni krajolici s vinogradima i maslinicima iza kojih dominira bistro plavo more, uređeni urbani kompleksi s atraktivnim vilama, prepoznatljivim istarskim kućama, ali i brojnim hotelima, kampovima i drugim smještajnim kapacitetima. Izađite iz auta, odmorite malo… Na nekoj od stotina poznatih plaža uhvatite malo boje i osvježite se u čistom moru. Uzmite vremena, pa posjetite neke od svjetskih poznatih sportskih i kulturnih manifestacija kao što su pulski Film festival ili ATP turnir u Umagu. Možete i otploviti do Brijuna, otoka na kojem imate priliku upoznati čari fascinantnog nacionalnog parka, ili pak uživati u kazalištu na otvorenom.

Ako ipak iz znatiželje odlučite krenuti drugim putem, pa skrenete prema unutrašnjosti poluotoka, istog trenutka shvatit ćete da more nije jedini prirodni adut Istre. Pored tradicionalnih kamenih kuća zapast će Vam u oči vinogradi na tri različite vrste zemlje i jednostavno ćete poželjeti degustirati domaće vino u nekoj od poznatih istarskih konoba. Da ne biste pili na prazan želudac, pod nepcem će se najednom stvoriti najpoznatiji svjetski pršut. Putovanje i opčinjenost autohtonim kućama ćete morati nakratko prekinuti u Grožnjanu, gdje ćete poslušati dobar jazz koncert i pitati se iz koje je bajke izašao taj biser istarske unutrašnjosti. Nastavit ćete preko Oprtlja i Livada putevima tartufa sve do doline rijeke Mirne. U Motovunu ćete doživjeti neponovljivu atmosferu tamošnjeg filmskog festivala, pa nakon toga preko Buzeta stići do Roča, odakle Alejom glagoljaša stižete do najmanjeg grada na svijetu – Huma.

Taman kad nastavite put i pomislite da vas više ništa ne može fascinirati, stižete na drugu obalu Istre i do vidikovaca usred jedinstvenih pejzaža odakle na neponovljivo Jadransko more gledate iz potpuno druge perspektive. Labin, Rabac, Ičići, Opatija… Poželjet ćete zauvijek ostati tamo.

Istra je poluotok na kojem vam GPS uređaj definitivno ne treba. Kuda god skrenete, nećete pogriješiti.